LECENJE BILJEM JOVAN TUCAKOV PDF

LE(;ENJE BILJEM. Dr JOV AN TUCAKOV. LECENJE BILJEM FITOTERAPUA Predgovor Akademik prof. dr KOSTA TODOROVIC. IZDAVACKA. : LECENJE BILJEM Fitoterapija () by Dr JOVAN TUCAKOV and a great selection of similar New, Used and Collectible Books. Results 1 – 9 of 9 Lecenje biljem (Serbian Edition) by Tucakov, Jovan and a great selection of similar Used, New and Collectible Books available now at.

Author: Yoktilar Maushakar
Country: Brazil
Language: English (Spanish)
Genre: Life
Published (Last): 27 February 2017
Pages: 490
PDF File Size: 20.95 Mb
ePub File Size: 1.66 Mb
ISBN: 922-2-30562-921-9
Downloads: 15667
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Kazijora

Glavno je u izboru biljke.

niljem U praksi tako i biva. Zejtina od slatkog badema Dosta je videti ga i lako zapamtiti. Procedn se i uparava dok se ne dobije sirupasta masa.

Njegova upotreba nije starija od dvesta godina. Iako je ranije smatrana za otrovnu biljku. Menja se dva puta tuckov. Cvetovi su beli ili crveni, mirisa ne osobito pri-jatnog, u gustim kitama — grozdovima na kratkim lisnatim granama.

Vrlo veliku ulogu igraju ovde zapaljenja bilo jednog dela organa za varenje, bilo celog kanala usled raznih bacila, mi-kroba i sitnih parazita, kao tucakoov sitnih i krupnih glista. Kao i koren — bobice teraju na mokrenje. Apotekarski se salep sprema ovako: Sve se to rastvara u vodi.

  GACETA OFICIAL 6073 PDF

JOVAN TUCAKOV LECENJE BILJEM PDF

About this product Synopsis fototipsko izdanje. Terpentin ulazi u sastav mnogih drugih lekova, plastira i masti. Protiv proliva i dizenterije mogu se primeniti i ove biljke: Kora stabla je glatka, samo tucaokv je drvo mlado ima malja. Ili kao tinktura, po 20—30 kapi, tri puta dnevno, za izazivanje menstruacije. Tako sam i ja po-stupio.

Pored pomenutih da navedemo: Ima ljudi koji ne poznaju neven i ne znaju za njega. Uzimati po 10 grama. Iz venje se vade dva zejtina.

Najzgodnije je primeniti odvar od korena, u dozi 60 grama na litar vode. Suv ekstrakt po 0,1—0,5 grama. Verovatno da se u tome uglav-nom i sastoji njegovo delovanje. U nauci su ta sredstva nazvana ekspektorancij a. Protiv neprijatnog ukusa, posle uzimanja, piti crnu kafu. Zato je bolje upotrebiti vodeni ekstrakt i uzimati ga u pilulama, u dozi od 0,6 do 2 grama dnevno.

Tako je i filozof Sokrat otrovan sokom od kukute cvolike, amrelaste biljke conium maculatum. Stablo je uspravno, u vidu loze iz koje izbijaju koren i polegli izdanci. Zelene kore od oraha ploda On daje boli napitak Leklerk.

  DE SADE FILOSOFIA NEL BOUDOIR PDF

Lecenje Biljem

Tih sto grama je potrebno da ne bi tinktura bila gusta. Gaji se kao pitoma biljka lceenje svoje lekovitosti. Stablo mu je u gornjem delu jako granato.

Najbolje je da se daje s drugom jednom biljkom, a ta je: Ali su se isto tako upotrebljavale i bobice kao kuvano slatko.

Jovan Tucakov (Author of Lecenje Biljem)

Davati po 50— grama dnevno. Cveta od maja do juna. Razume se, na latinskom. Takva su, na primer: