KISAH ISRAK MIKRAJ PDF

Menurut hadith sahih, adalah di Baitulmuqaddis Nabi Muhammad s.a.w. naik ke syurga semasa peristiwa Israk Mikraj. Kota itu kemudiannya ditawan oleh. Kisah Israk dan Mikraj Nabi Muhammad s.a.w. By Sayid Muhammad Alawi. About this book · Get Textbooks on Google Play. Rent and save from the world’s. Teks Cerita Israk Mikraj. Uploaded by Zanariah Zainal Abidin. teks. Copyright: © All Rights Reserved. Download as DOCX, PDF or read online from Scribd.

Author: Fenrira Vujora
Country: Liechtenstein
Language: English (Spanish)
Genre: Music
Published (Last): 14 October 2013
Pages: 440
PDF File Size: 2.64 Mb
ePub File Size: 20.66 Mb
ISBN: 610-1-66718-566-3
Downloads: 43642
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Shanos

Status Baitulmuqaddis Timur tetap menjadi satu isu yang kontroversi. Menurut orientalis Barat, Baitulmuqaddis mula menjadi tumpuan selepas Nabi Daud a. Pada tahunBaitulmuqaddis ditawan oleh Empayar Turki Mikkraj. Baitulmuqaddis dinamakan semula menjadi Aelia Capitolina. Orang Yahudi tetap tidak dibenarkan memasuki Baitulmuqaddis kecuali semasa pemerintahan singkat Empayar Parsi pada tahun hingga tahun Selepas beberapa dekad, tentera Parsi menakluk Babylon.

Dalam projek lain Wikimedia Commons. Kerajaan ini kekal sehingga tahun ; Baitulmuqaddis sendiri ditawan oleh Salahuddin Al Ayubi pada tahun Orang Yahudi dilarang memasuki Baitulmuqaddis. Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut. Sulaiman al-Qanuni membina semula tembok Baitulmuqaddis yang dapat kita lihat sehingga ke hari ini. Selepas pemberontakan tersebut, orang Yahudi dibenarkan tinggal di situ tetapi dalam jumlah yang kecil.

Mereka kemudiannya membunuh kesemua penduduk bukan Kristian yakni Muslim dan Yahudi. Pada tahunBaitulmuqaddis jatuh kembali ke tangan orang Kristian sebelum jatuh kembali ke tangan orang Islam pada tahun berikutnya.

  ALIGN TREX 450 PRO 3GX MANUAL PDF

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas. Pemerintahan British menandakan bermulanya suasana kelam kabut di sini. Kisxh Commons mempunyai media berkaitan Sejarah Baitulmuqaddis. Mengikut ahli sejarah YahudiNabi Sulaiman a. Selama tahun selepas itu, kota ini menjadi tidak penting bagi kerajaan Rom.

Kuil Kedua kemudiannya dibina oleh Herod Agung tetapi selepas kematiannya, kota ini jatuh ke tangan Rom. Enam tahun kemudian, Qubbat As-Sakhrah dibina.

Salahuddin juga membenarkan semua orang beribadat di Baitulmuqaddis tidak kira sama ada KristianMuslim atau Yahudi.

Kisah Israk dan Mikraj Nabi Muhammad s.a.w – Sayid Muhammad Alawi – Google Books

Pihak British kemudiannya membina rumah-rumah baru di sini dan menyebabkan Baitulmuqaddis berkembang sehingga luar daripada temboknya. PBB mencadangkan supaya Baitulmuqaddis berada di bawah pentadbiran antarabangsa.

Pada tahuntentera Kristian Eropah menakluk Baitulmuqaddis.

Rupa Baca Sunting Sunting sumber Lihat sejarah. Laman ini diubah buat kali terakhir pada Pemerintahan awal Islam juga mewujudkan sebuah tolenrasi di antara kaum. Baitulmuqaddis kemudian dikatakan diperintah oleh Nabi Sulaiman a.

Keganasan ini terus meningkat sepanjang tahun an dan an. Ruang nama Rencana Perbincangan. Orang Yahudi kembali memberontak tetapi berjaya dipatahkan tentera Rom. Pada tahunsemasa Perang Enam HariIsrael menawan Baitulmuqaddis Timur dan mula mengambil langkah untuk menyatukan Baitulmuqaddis di bawah penguasaan Israel.

Hal ini mengakibatkan berlaku pemberontakan di Baitulmuqaddis yang kemudiannya menyebabkan Perang Arab-Israel berlaku selepas pemerintahan Mandat British berakhir.

  JBL SRX 728 PDF

Bahagian baratnya yang meliputi bandar baru menjadi sebahagian daripada Israel manakala Bahagian timurnya termasuklah kota lama Baitulmuqaddis menjadi milik Jordan. Cyrus IIraja Parsi membenarkan orang Yahudi kembali ke Baitulmuqaddis dan membina semula kuil mereka.

Kisah Israk dan Mikraj Nabi Muhammad s.a.w

Walaupun Al Quran tidak menyebut mengenai nama “Baitulmuqaddis” tetapi hadith ada menyebut mengenainya. Saidina Umar Al-Khatab secara peribadi pergi ke Baitulmuqaddis untuk menerima penyerahan Baitulmuqaddis kepada kerajaan Islam.

Menurut satu pelan PBB, Baitulmuqaddis sepatutnya menjadi sebuah bandaraya antarabangsa dan bukan sebahagian daripada negeri orang Arab ataupun negeri orang Yahudi. Diambil daripada ” https: Pendatang-pendatang Yahudi yang mendapat perhatian daripada kerajaan British menyebabkan orang Islam amnya dan orang Arab khususnya mendapat layanan yang tidak adil. Ramai orang berpendapat Baitulmuqaddis pada ketika itu merupakan tanah yang paling subur di Palestin.

Sejarah Baitulmuqaddis

Akibatnya tentera Rom mematahkan pemberontakan tersebut dan memusnahkan Kuil Kedua orang Yahudi. Walaupun Israel membenarkan penganut agama di Baitulmuqaddis akses ke tempat suci mereka, terdapat banyak kerisauan oisah beberapa serangan ke atas Masjid Al-Aqsa seperti kebakaran pada tahun yang disebabkan oleh seorang pelancong Australia yang gila.

Dengan kemenangan mereka itu, tentera British di Mesir memasuki Baitulmuqaddis pada 11 Disember