GRCKA MITOLOGIJA PDF

Hermafrodit (mitologija). Iz Wikipedije Hermafrodit (mitologija) na Wikimedijinoj ostavi · Hermaphroditus Kategorije: Grčka mitologija · Rimska mitologija. Iksion (grč. Ἰξίων, Ixiôn) u grčkoj mitologiji bio je jedan od Lapita, tesalski kralj, Antionov ili Flegijin sin; prvi čovjek u povijesti koji je prolio krv svoje rodbine. Robert Graves u svome djelu Grčki mitovi prijedlaže etimologiju Ganimedova imena: γάνυσθαι + μήδεα = radovanje u muževnosti, Ganimed u grčkoj mitologiji.

Author: Kagarg Kigaran
Country: Cambodia
Language: English (Spanish)
Genre: Literature
Published (Last): 12 June 2008
Pages: 227
PDF File Size: 13.81 Mb
ePub File Size: 9.77 Mb
ISBN: 355-5-76443-349-8
Downloads: 26329
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Zushura

To je toliko razbesnelo Zevsa da ga je. Iako je bila udata za hromog boga Hefesa, bila je je i u ljubavnoj vezi sa Aresom.

Sa njom je dobio Aresa, Hebu, Ejletiju i Hefesa. Persej je mitplogija sin Zevsa i Danaje. Hefest, bog vatre, metalurgije i umetnosti, bio je s in Zevsa i Here. Want to Read saving…. Bookworm89 added it Sep 28, Jul 19, Nenad Cikic rated it really liked it. Iju,koju je Zevs veoma voleo, pretvorila je u kravu. Ko god bi je pogledao pretvorio bi se u kamen.

  DEKLARACJA CN22 PDF

Kategorija:Grčka mitologija – Wikipedia

Dec 22, Svetlana rated it it was amazing. Argonauti su morali da savladaju razne prepreke na putu do Kolhide i pri povratku u svoju zemlju. Thanks for telling us about the problem. Which miotlogija definitely draw e to further readings about these epic myths. Neki su autori Kiklope smatrali sinovima divova Hekatonhira, a domovina im je bila Mala Azija.

Tada mu je Euridika oteta zauvek.

Hermafrodit (mitologija)

Prema Homeru bilo ih je nekoliko, ali on poimence spominje samo Podagru “Brzonogu”. Njega je pretvorila u jelena, a besnilom je zarazila pedeset njegovih pasa, koji su ga na kraju i rastrgli.

Irena added it Nov 20, Newsletter Subscribe to be notified of future posts. Dan kada je Toma mitlogija zamenio verom! Mitologijx su svojim zanosnim pjevanjem mamile mornare na obalu, gde bi ih davile i iz njihovog tijela isisavale krv. Zana Stasa marked it as to-read Dec 02, Pobjegao je na ostrvo Krit, gde se zaposlio kod kralja Minosa.

Neka od njih su Kiknio, Diomed i Liakon. Katarina Besirevic added it Nov 28, Tada je Zevs postao gospodar svijeta, bogova i ljudi.

  DINH MUC 1784 PDF

Faeton Faeton je bio sin Heliosa, Boga Su nca. Dunja Radulov rated it liked it Nov 27, Prema Homeru bili su narod.

Kategorija:Grčka mitologija

Quite interesting and complete. Kasnije je poslao majci, da bi joj se osvetio zlatni presto koji je sam napravio. Rob, koji se spasio prilikom napada na Laja, prepoznao je u Edipu Lajovog ubicu. Faeton je bio sin Heliosa. Prema Hesiodu, bile su dvije: Goodreads helps you keep track of books you want to read.

Mida je odrubio glavu berberinu, a onda se ubio od sramote. Hermes je imao mnogo dece, a neka od njih su: Comment on this post.

Apolon pripada drugoj generaciji bogova sa Olimpa, jer je Zevsov sin od Lete, kao i njegova sestra Artemida. Admir marked it as to-read Dec 16, Ognjen Obradovic rated it really liked it Apr 22,